2019. augusztus 7., szerda

Néhány nap margójára


Yoda




Yodát, minden falubeli ismeri, látásból biztosan. Engem, és páromat, ritka, hogy ne kísérjen el a boltba, vagy akárhová, a településen. Állandó útitárs. Sosem bánt senkit, viszont kedves és érdeklődő.
Nem volt kérdés, hogy megtartjuk -e, mikor kicsi volt. Párom azonnal beleszeretett, hosszú fekete fürtös szőrébe, és pici gomb szemeibe. Pulcsinak neveztem el. Ahogy cseperedett, a szőre félig kisimult, és olyan égnek álló fülei lettek, mint az anyukájának, aki kiváló patkányozó foxi volt, amíg, meg nem mérgezték, tömegesen több más cicával és kutyával együtt. Viszont a kutyusunk, az apuka genetikai állományából és örökölt, aki nem állt szépség hírében, inkább rémhírében. Jó pásztor őrző kutya hírében annál inkább, és mit ad ég., a mi apró kutyánk, ügyesen őrzi, az aprólékot évek óta, kiválóan jelez, és ha gond van, máshogy ugat, mert bizony a gazda is megszokja hogy mire kapja fel a fejét. Ha idegenként a porta környékére tévedsz, és itthon van, nem jössz be a kapun, csak az utcán szelíd, és várja kíséri gazdáját. Persze a szomszédságba kirakott ételt szívesen fogyasztja, és nem bántja az ott lévő cicákat sem, ha látja, hogy a ház köré tartoznak. Szeretve van. Foglalkozunk vele még az egészen kisgyerekekkel is jól kijön, él mint egy egészséges vidéki kutya, ha melege van, maga megy le úszni a patakra, és szívesen szaladgál, hempereg a nyakig érő fűben. A ragadással szaporodó növények szívesen tapadnak bele, amúgy is kócos szőrébe. Remélem így már megértitek, hogy bizony nekünk az életünk része, ez kicsit Yodára emlékeztető kutyus, és minden finnyáskodó édesanyát megnyugtatok, semmilyen bőrbetegsége nincs, makkegészséges. Nem szép, de azon felül, egy nagyon okos, hasznos, igazi kutya. Kérdem én, te édesanya , aki hangosan fintorogsz, büszke vagy arra, hogy ilyen példát mutatsz a kisgyerekednek - „Fúj milyen ronda kutya, ne nyúlj hozzá!”? Bele gondolsz abba, mit érsz el ezzel? Ha valami már nem szép, az nem lehet jó? Ki kell, ábrándítsalak, a világ tele van, ronda állatokkal, emberekkel. Senkihez ne szóljon majd a gyerek, mert nem elég szép? És te fiatal lányka, aki lenézően játszod az agyad, mások előtt, egy kisállatott gúnyolva, remélem majd nem a saját károdon fogod megtanulni, hogy „szép tányérból jól lakni, nem lehet”.
Yoda egy igazi csoda, és a példája is mutatja, amit ez a társadalom nagyon kezd elfelejteni. Az igazi tartalmat, nem kívül kéne keresni. Egy sérült, esetleg beteg, vagy csak szimplán csúnya embertársunk is lehet csodálatos, tiszta lelkű ember, és nagyon jó barát. Jó lenne, ha kezdenénk megállni, az értelmi sülyedésben kedves emberek, mert senki sem tökéletes. Nem mindenki vagyonos, vagy szép, de ha nem vesszük a fáradságot, hogy ne fintorogjunk azon, ha valaki vagy valami kicsit másmilyen, és nem elég tökéletes, akkor ne csodálkozzunk, ha egy szép, de értéktelen kapcsolatokkal teli világunkban ébredünk fel, egy napon.

Utóíratként: Yodánk, nem foglalkozik, a rosszindulatú emberekkel,  és boldogan telepocival, hatalmas simogatás adagokkal élte át, a mai napot is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése